sâmbătă, 7 aprilie 2012

Biserica catolică din Botoşani. În seara aceasta, are loc slujba de Înviere, iar mâine se celebrează Paştele catolic

Fotografii, Carmen Moraru. 7 aprilie 2012
Parohia Romano – Catolică "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" Botoşani
Prima mentiune documentara despre existenta catolicilor în Botoşani s-a gasit într-o veche mitrica a parohiei din Horleşti (astazi judetul Iaşi), în care se arata ca, la 8 decembrie 1781, a avut loc un botez la Botuszan. Trei ani mai târziu, la 14 noiembrie, a avut loc, în acelaşi oraş, un nou botez. În aceeaşi mitrica se gaseşte mentiunea ca, în anul 1748, s-a înfiintat parohia catolica din Botoşani, fapt pentru care cele doua botezuri au fost radiate din evidenta bisericii.
Deoarece printre catolicii botoşaneni se gaseau multi veniti din Polonia, un preot Ieah Cajetanus, a încercat, la începutul secolului XIX-lea, sa construiasca o biserica, dar fara rezultat. Dintr-o scrisoare ramasa de la episcopul Paul Sardi, din Iaşi, datata 7 februarie 1846, reiese ca în acel an bisericesc era în construcie. Din cauza unor opozanti şi a unor neîntelegeri, episcopul Sardi a venit la Botoşani şi cu aceasta ocazie a facut o slujba arhiereasca urmata de o procesiune.   
Traditia orala sustine ca înainte de construirea actualei biserici a existat o alta, probabil de lemn, aşa cum se gaseau la multe parohii ortodoxe din oraş. Se afla în vechiul cimitir catolic din apropierea barierei Sulita. Actuala biserica cu hramul Naşterea Sf. Ioan Botezatorul s-a ridicat cu ajutorul banesc al catolicilor localnici şi din alte localitati, la care s-a adaugat ajutorul substantial acordat de Francisc I, împaratul Austriei, la cererea parohului misionar din Botoşani, Johann Damseiffer.
Dupa cum se ştie, la Botoşani exista în secolele XVII- XIX un consulat austriac. Consul Eisenbach a raportat cancelarului Austriei date cu privire la aceasta biserica.
Constructia bisericii a început  în anul 1845. La 3 noiembrie 1847 a fost sfintit de catre episcopul P. Sardi, împreuna cu alti preoti romano- catolici din Iaşi şi unul armeano-catolic din Suceava. Dupa 1872, populatia de religie romano-catolica a crescut prin lucratorii austrieci veniti în Botoşani sa construiasca gara. Aceştia au marit biserica prin construirea a doua nave laterale şi adaptarea ei la stilul gotic, aşa cum este astazi.