duminică, 19 februarie 2012

Biserica de lemn din Corjăuţi

Sursa foto: http://www.blogprinvizor.ro
Lăcaşul de cult din Corjăuți, parohia Hilișeu-Crișan a fost construită în anul 1813 şi se se află pe noua listă a monumentelor istorice. Tradiția susține ridicarea bisericii de lemn în următoarele împrejurări: între anii 1811-1813 Ioniță Bașotă ridică în satul Pomârla, unde își avea conacul, o biserică nouă din zid. Bisericuța din lemn, ctitorită de C. Bașotă, a fost cerută de locuitorii satelor Corjăuți și Hliboca, ambele situație pe moșia lui Bașotă. Iscându-se ceartă între aceste două sate cu privire la biserica de lemn, proprietarul de atunci Ioniță Bașotă, a avut un cuvânt hotărâtor și a poruncit ca de îndată corjăuțenii să-și ridice biserica. Aceștia, în mare grabă, au desfăcut biserica și în timpul nopții au transportat-o la Corjăuți, unde au reclădit-o. Din cele relatate rezultă că această biserică este ctitoria familiei Bașotă din Pomârla.
Anii 1899, 1908, 1913 și 1943, scriși cu vopsea pe peretele exterior de nord-est al altarului, ar putea surprinde diferite reparații ale construcției.
Foto: http://www.blogprinvizor.ro
 Ca formă arhitecturală această biserică face parte din tipul bisericilor de lemn moldovenești. Acoperișul are două streșini, după felul bisericilor de lemn din nordul Carpaților, model întâlnit îndeosebi la ucrainieni. Biserica are un aspect auster, deși nu-i lipsesc unele elemente decorative la intrări și la consolele de sub streșini.