joi, 12 ianuarie 2012

La Gorbăneşti – Botoşani, 11 oameni trăiesc în numele lui Eminescu

Împreună cu Bădia Cojocaru, în satul Mihai Eminescu din comuna Gorbăneşti
* ei s-au încăpăţânat să rămână pe un pământ unde lumina electrică a ajuns acum şapte ani * istoria satului e mai zbuciumată decât a multor localităţi cu pretenţii * acum trei decenii, erau de zece ori mai multe case ca acum * nu o dată, micul cătun a fost ameninţat cu dispariţia de pe hartă * primăvara, în satul Mihai Eminescu înfloresc… salcâmii *
Când pronunţi numele lui Eminescu -  mai ales atunci când eşti de prin Nord de ţară – pe retină îţi apare Memorialul Ipoteşti, „lacul codrilor albastru”, tot ce ţine de Premiul naţional de poezie, (care se decernează la Botoşani), precum şi un întreg cortegiu de manifestări, derulate după un tipic bine stabilit. Nimic rău până aici. Numai că există clipe în care ţi-ai dori şi altceva. Mai exact, ca „Eminescu” să nu însemne doar atât…
Lungul drum de la scripte la realitate
Cu câteva luni în urmă, când se creiona „osatura” unui proiect social, intitulat „Lecţia de generozitate”, descopeream în scriptele Consiliului Judeţean o denumire de sat  - „Mihai Eminescu” - care mi s-a întipărit într-o cută de memorie. Era cât pe ce să rămână acolo dacă o directoare de grădiniţă - care avea de adunat, împreună cu copiii, hăinuţe groase pentru preşcolarii din sătuc – nu m-ar fi anunţat că e vorba de un cătun cu câteva case, unde nu sunt copii! Cuta s-a adâncit şi a rămas aşa pe timpul sărbătorilor, când ritmul existenţial seamănă, din ce în ce mai mult, cu al urşilor intraţi în hibernare. Revenindu-mi, după, din amorţeală, am plecat spre Gorbăneşti într-o zi în care cerul se plictisise de locul său şi părea extrem de hotărât să coboare pe pământ. Ninsoare, viforniţă şi întuneric, toate păreau să anunţe o zi cu mai mult de trei ceasuri rele. Sincer, mă temeam de ce voi găsi acolo. Aveam mari şanse să descopăr oameni reticenţi, poate abrutizaţi de viaţa grea, ce-ar fi distonat cumplit cu numele satului. Până a ajunge, am făcut cunoştinţă cu un drum în care glodul îngheţase în formule ce ar fi făcut invidios orice sculptor. Uliţa dădea bătăi de cap serioase căruţaşului de la Primărie şi altele, de inimă, călătorilor neînvăţaţi cu drumuri care se azvârleau în râpe - fără preambul – şi care şerpuiau apoi pe dealuri, prin ninsoarea zbârlită de-a binelea. 
„Curriculum Vitae”
Până a da ochii cu realitatea, să vă spun ce-am mai aflat din scripte. În cele de la Muzeul Judeţean, răsfoite de muzeograful Ionel Bejenaru, se descrie, cuminte, un „ţinut al Botoşanilor cu titulatura „Vârnăvoaia”, desprins din Odaia – Tomeşti, conform hărţii cadastrale de la 1830. Proprietarii Odăii – Tomeşti – Băneasa erau Catinca – Vârnav şi Paharnicul Enacache Leon. În 1832, ţinutul a fost împărţit în două şi ţinea de Ocolul Câmpului. În timp, şi-a mai „schimbat stăpânul” de câteva ori. În 1833 ţinea de Ocolul Ştefăneşti, din 1834 de Ocolul Jijiei, anul 1908 fiind cel în care sătucul avea să intre în comuna Viforeni. 18 ani mai târziu „stăpân” a devenit comuna Starosilţa, anul 1950 fiind unul extrem de important, pentru că atunci numele satului s-a schimbat din „Vârnăvoaia” în „Mihai Eminescu”. În alt an, 1968, satul a devenit parte a comunei în care e şi acum – Gorbăneşti”. De la Prefectură, dintr-o situaţie veche de şapte ani, aflu că satul avea, în acea vreme, 30 de locuitori, 301 hectare teren arabil, 1,9 kilometri de drumuri de pământ şi tot atâţia de reţea electrică, opt gospodării electrificate, două televizoare şi două radiouri. Mult mai la zi, mai exact după ultimul recensământ, statistica ne serveşte un duş rece, anunţându-ne că în 2003, în satul Mihai Eminescu mai trăiesc 11 oameni, dintre care şase bărbaţi şi că studiile lor n-au depăşit gimnaziul. 
„Tărâmul uitat de timp”
E destul de cert că documentele amintite nu pot fi decât o schiţă a realităţii, departe de plasticitatea locurilor văzute pe viu. După emoţiile drumului prăvălit peste culmea dealului, primul „enunţ” despre satul de - odinioară avea să fie o casă cu ferestrele ajunse hăuri. Mai apoi, un drum domol se-nfiripa pe un alt deal, pe care erau răsfirate, printre pâlcuri de salcâmi, alte case. Zece la număr, cu oameni molcolmi, rămaşi, cu traiul, în cu totul alt secol. Nici câinii nu sar la om în satul Mihai Eminescu. Te studiază, mai latră că de - altminteri rămân fără tain - şi te lasă să-ţi vezi de drum. E sigur că n-au lătrat pe mulţi la viaţa lor, pentru că în sat nu ajunge mai nimeni. Fără „guard”- ul de la Primărie – care mâna atelajul cu cai – şi fără secretarul comunei (veritabilă enciclopedie ambulantă!), n-aş fi ajuns nici eu să mă latre câinii din cătun. Oamenii satului-s şi mai blânzi. Eugenia şi Constantin Hriţcu – primii întâlniţi, sunt trecuţi de 60 de ani şi au o casă frumoasă, care nu s-a dus la vale prin anii ’70, când a fost „măcel” în sat. Secretarul – Vasile Calimandriuc – vorbeşte de peste 90 de case pe care le-a înghiţit pământul, atunci. Zâmbind, bătrânul Hriţcu ne arată o casă care „doar s-a înclinat”, motiv pentru care or pleca de-acolo „doar cu popa”. Tot el, îşi aduce aminte cu plăcere de anii de şcoală, când învăţau în casa unui consătean – Costache Hriţcu – din cărţi în care i-aveau pozaţi şi pe Eminescu şi pe Coşbuc. I-a ţinut minte pentru că în acea vreme, prin ’50, numele satului lui s-a schimbat din „Vârnăvoaia” în „Mihai Eminescu”, iar cel vecin - preţ de-o zvârlitură de băţ – din „Tomeşti” în „George Coşbuc”. Acum trăiesc tihnit, şi el şi soţia, chiar dacă „hârbul de televizor s-a stricat” iar legătura cu lumea o ţin doar printr-o „măgăoaie de radio” şi ziarul la care sunt abonaţi. 
„E numele lui Mihai Eminescu, al  poetului!”
Gheorghe Aionesei are 65 de ani şi e un om relaxant de sincer. Nu ştie poezii de-ale lui Eminescu, pentru că era cel mai mare din familie şi părinţii îl trimiteau mai des cu oile decât la şcoală, dar ştie că numele satului e al lui „Mihai Eminescu, al poetului!”. A terminat târziu opt clase, pe vremea lui Ceauşescu. Tot el mi-a descris, cu extremă plasticitate, cataclismul căruia i-a căzut pradă cea mai mare parte a satului. „În curtea lui Mihai Sauciuc erau mai bine de 30 de salcâmi. Nu-i putea cuprinde doi oameni. S-a despicat pământul drept în două şi le-a ieşit viţa, nimic n-a mai rămas de ei. La un frate, unde m-am dus să scot mobila, era un păr mare. Stătea drept în picioare. Odaia în care stăteam s-a dus pe-o parte. Cum scoate cârtiţa pământ, aşa mergeau valurile de pământ. Părul cel mare s-a rupt în două şi s-a prăbuşit peste casă. Ne-a salvat şifonierul de lângă noi. Mai la vale, era o gârlă care a dispărut când s-au unit dealurile. Unde a fost pământul mai tare s-a ridicat o movilă de ziceai că-i movila lui „Ştefan cel Mare”. La început nici nu puteai urca pe ea, aşa abruptă era!”. Deşi are o pensie mică, un televizor stricat şi nici nu vede prea bine - ca să-şi mai treacă timpul cu cititul - Gheorghe Aionesei e un om optimist care vorbeşte tare frumos despre satul „care-a fost”. „Era un sat frumos. Case frumoase, cu oameni frumoşi, cuminţi, gospodari. Fiecare îşi vedea de treaba lui, nu erau hoţi”. L-am lăsat pe bădia Gheorghe cu nepoţii, lăsaţi de mama lor la bunici, pân-or scăpa de răceală.   
„Pe aleea de colo s-a plimbat Eminescu!”
Cu ochii zgâriaţi de viscol, abia zărim o nouă casă, mai sus, pe creastă. Gheorghe I. Cojocariu, după cum se prezintă, mândru, e încă român verde la cei 77 de ani. Chiar dacă e singur de 16 ani, de când i-a murit soţia, nu se dă bătut. Nici n-am reţinut câte animăluri grijeşte prin curte, pentru că m-am speriat când am auzit că nu i-au mai rămas decât zece porci, după ce a vândut încă pe-atâţia! Şi asta nu-i totul. Tot el ne-a spus, cu aceeaşi mândrie, că în martie împlineşte „50 de ani de abonament! Mai întâi la „Agricultura Socialistă”, apoi la „Scânteia” şi la „Uniunea Sovietică”, după la „Gazeta de Botoşani”, iar acum la „Monitorul” şi „Adevărul”!”. De şapte ani, are curent electric şi nu adoarme niciodată fără să citească ziarele. Când era tânăr, lectura era mult mai romantică, pentru că era pe prispă, la lumina lunii…Alte vremuri!
Numai că senzaţionalul e, cu adevărat, în altă parte.. Bătrânul povesteşte, fără să se încurce, ce a auzit de la socrii lui. Şi anume că pe terenul unde e acum casa lui era, în secolul XIX, moşia boierului Constantin Stamatopol. Care avea două fete pe care le vizita Mihai Eminescu - care se plimba, împreună cu ele, pe aleea din care au mai rezistat, şi acum, doi copaci! Un păr putregăios – cum îl numeşte bătrânul – dar care face nişte pere tare bune, motiv pentru care nu-l taie, şi un măr! Povestea aminteşte, mai departe, pe boierul Constantin Hynek, care cumpărat moşia de la Stamatopol şi al cărei administrator, Gheorghe Scutaru, e tatăl soacrei bătrânului de astăzi! Gheorghe Cojocariu mai are şi astăzi palma cu care administratorul măsura pământul – de 28 de centimetri – şi un scaun sculptat de pe vremea boierului. În curte se văd copacii care e cert că sunt „antici şi de demult” şi un beci solid de cărămidă, pe care un nepot a început, din nefericire, să-l demoleze.
„Boierul a avut două fete. Şi erau frumoase!”
Povestea bătrânului este, într-adevăr, frumoasă şi demnă de reţinut şi ca legendă. Numai că e posibil să fie mai mult decât atât. Contactându-l pe Ionel Bejenaru, muzeograf la Muzeul Judeţean, am obţinut fotografia fetelor boierului – Lucica şi Virginia Stamatopol – care erau realmente frumoase. Acelaşi interlocutor mai spune că scrierile cercetătorilor au făcut referire la trecerile lui Eminescu pe la Guranda – Durneşti, unde era moşia boierului Miclescu. De ce n-ar fi trecut şi pe la Stamatopol, mai ales dacă avea două fete aşa frumoase? Oricum, povestea există în memoria oamenilor şi le-a fost transmisă de cei care au trăit înaintea lor. Iar satul se cheamă „Mihai Eminescu!”.
Ionel Bejenaru explică altfel titulatura modernă a sătucului. „Datorită intervenţiei preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Mihai Beniuc, la Moscova (care era reticentă la marcarea şi comemorarea lui Mihai Eminescu în România, punându-l la index pe marele nostru poet), s-a obţinut – de la forurile scriitoriceşti şi politice din Rusia – aprobarea aniversării centenarului naşterii lui Mihai Eminescu în ţara noastră. În entuziasmul acela, s-a putut boteza satul „Mihai Eminescu”, ca un semn de omagiu”. Întrebat şi de ce acel sat, muzeograful are şi aici un răspuns: „Poate fi o similitudine cu actul locuitorilor din Uriceni, sat care şi-a luat denumirea de la „uric”, care înseamnă „document domnesc”. Ei au motivat că provine de la „urât” şi au propus conducerii Partidului Muncitoresc Român ca satul să se cheme „Nicolae Bălcescu”, personalitate care n-avea nici o legătură cu zona!”.
Şi dacă, totuşi, Gheorghe Cojocariu are dreptate şi Mihai Eminescu s-a plimbat, pe vremuri, pe aleea de lângă casa lui?... (Articol publicat in volumul "2004"... aparut... in 2004. Evident, m-am gandit la Orwelll!)